Książka kucharska pt. „Kuchnia zdrowia i długowieczności, lek. med. Grażyna Kuczek”

Kuchnia zdrowia i długowieczności

Co jedzą najzdrowsi i najdłużej żyjący ludzie na świecie?

lek. med. Grażyna Kuczek​

Kuchnia zdrowia i długowieczności to nie jest zwykły poradnik zdrowego odżywiania lub zwyczajna książka kucharska. Zaprezentowane w niej przepisy i porady są wynikiem badań nad sposobem życia i odżywiania się ludzi uznanych obecnie na świecie za rekordzistów długiego życia. Osoby te znacznie rzadziej cierpią z powodu chorób, które zbierają śmiertelne żniwo w większości krajów rozwiniętych i mają pośród siebie znaczny odsetek stulatków. Książka ta przedstawia zasady prawidłowego odżywiania i zdrowe nawyki żywieniowe długowiecznych oraz propozycję pełnowartościowego jadłospisu na 4 tygodnie. Zawiera także poradnik dotyczący prowadzenia postu zdrowotnego wodnego, warzywno-owocowego i sokowego. Podaje też przepisy na kolejne dni postu, co jest wielkim wsparciem dla wszystkich, którzy sięgają po takie formy profilaktyki i terapii. Zbiór zdrowych i niezwykle smacznych przepisów odżywiania pełnowartościowego oraz postów zdrowotnych w praktyczny sposób podpowiada, jak poprzez właściwe odżywianie można ustrzec się chorób cywilizacyjnych, osiągnąć najlepsze możliwe zdrowie i przedłużyć lata swojego życia.

48 zł + 12 zł wysyłka

Oprawa twarda
216 s., 25 x 20 cm

Wzmocnij swoje zdrowie i siły witalne
poprzez zastosowanie najlepszych zasad zdrowego odżywiania,
które stosują najzdrowsi i najdłużej żyjący ludzie na ziemi.

Zasady prawidłowego odżywiania

Poznasz zasady prawidłowego odżywiania, aby zapewnić w diecie odpowiednie ilości i proporcje białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i wody. Zdobędziesz wiedzę, jak świadomie i uważnie dobierać produkty spożywcze, aby żywienie było odpowiednie dla zdrowia i nauczysz się planować zakupy z myślą o zdrowiu.

Najnowsza piramida żywieniowa

Poznasz wszystkie piętra najnowszej piramidy żywieniowej wybudowanej na podstawie kilkudziesięcioletnich badań naukowców ze Szkoły Zdrowie Publicznego Uniwersytetu Medycznego Loma Linda w Kalifornii, którzy zajmują się badaniem ludzi najzdrowszych i najdłużej żyjących na świecie.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Dowiesz się jak dbać o dobrą sprawność przewodu pokarmowego, aby z łatwością trawić i przyswajać pokarmy. Poznasz nawyki żywieniowe, które pozwalają uniknąć zaburzeń w procesie trawienia i dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Dowiesz się jak spożywać posiłki, aby organizm miał z nich jak największy pożytek.

28-dniowy jadłospis z przepisami i 3-dniowy post zdrowotny

Poznasz wzorcowy jadłospis odżywiania pełnowartościowego na cztery tygodnie i otrzymasz wszystkie przepisy, aby go sprawnie przygotować. Poznasz zalety postu zdrowotnego i nauczysz się go bezpiecznie przeprowadzić. Otrzymasz 3-dniowy jadłospis postu warzywno-owocowego i postu sokowego.

Opinie o książce

Wypowiedzi ekspertów
5/5
To niezwykle inspirująca książka kucharska napisana w oparciu o najnowsze bada¬nia naukowe w dziedzinie profilaktyki oraz terapii chorób cywilizacyjnych za pomocą właściwego odżywiania. Wartość tej publikacji jest szczególnie duża z uwagi na doświadczenia najzdrowszych i najdłużej żyjących ludzi na świecie. Zdrowe odżywianie to temat niezwykle aktualny i potrzebny w dzisiejszym świecie, który tonie w mo¬rzu chorób dietozależnych. Wszystkie kraje, które zainwestowały w działa¬nia promocyjne poprzez aktywną edukację żywieniową, dziś mają zdrowsze społeczeństwo. Dlatego zachęcam każdego, niezależnie od wieku, płci czy stanu zdrowia, do lektury tej jakże cennej książki.
dr n. med. Anna Polok
Dyrektor Instytutu Promocji Zdrowia WSTH w Podkowie Leśnej, specjalista zdrowia publicznego
5/5
Żyjemy obecnie w dobie odkryć genetycznych, badań nad komór¬kami macierzystymi, chirurgii laparoskopowej i przeszczepiania narządów. Jednak wybory dotyczące stylu naszego życia wciąż mają największy wpływ na zdrowie i długość naszego życia. Dr Grażyna Kuczek w swojej książce trafnie opisuje znaczenie odżywiania w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Książka zawiera praktyczne rady i wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania oraz 4-tygodniowy jadłospis z przepisami – niezwykle cenny, bo skomponowany w oparciu o produkty pełnowartościowe pod względem odżywczym. Wielce polecam tę kuchnię każdemu, kto jest zainteresowany zarówno zachowaniem, jak też odzyskaniem swojego zdrowia.
dr Roman Pawlak
Profesor nauk o żywieniu na ECU w Stanach Zjednoczonych, autor licznych publikacji naukowych z zakresu żywienia człowieka i zdrowego stylu życia
5/5
Odpowiednie odżywianie to czynnik, który nade wszystko decyduje o naszym zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Okazuje się, że są miejsca na świecie, gdzie ludzie żyją wyraźnie dłużej i są sprawni do końca życia. W dużej mierze decyduje o tym sposób ich odżywiania. Książka pokazuje, jak odżywiają się rekordziści długowieczności. Przedstawiony w książce jadłospis opracowany w oparciu o badania na długowiecznych oferuje łatwe do przyrządzenia i smaczne potrawy. Dzięki dobrze dobranym składnikom i zawartości aktywnych biologicznie fitozwiązków proponowane w jadłospisie potrawy są nie tylko pokarmem, ale także lekarstwem – lekarstwem, który pozwala zachować zdrowie i przedłuża życie. Pokarm ten jest również w zasięgu ręki każdego z nas i ważne jest, abyśmy z niego skorzystali. Gorąco zachęcam do lektury tej książki i jej praktycznego zastosowania.
dr hab. Jerzy Gubernator
Kierownik Zakładu Lipidów i Liposomów Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego, ekspert w zakresie profilaktyki onkologicznej

„Ciesz się sposobem odżywiania, którym ja się cieszę każdego dnia,
aby zachować zdrowie i sprawność na długie lata życia!”

lek. med. Grażyna Kuczek
International Prosperity Coach

O mnie

Jestem lekarzem medycyny – ukończyłam Akademię Medyczną w Poznaniu, a po stażu podyplomowym w Polsce, odbyłam szereg szkoleń z zakresu medycyny prewencyjnej, zdrowego stylu życia i terapii żywieniem w Stanach Zjednoczonych; jestem koordynatorem i lekarzem prowadzącym w Polsce ogólnoświatowy Program Odnowy Zdrowotnej NEWSTART; jestem prelegentką i konsultantką medycyny naturalnej i zapobiegawczej; prowadzę własną praktykę lekarską, a także pracuję jako wykładowca w Instytucie Promocji Zdrowia WSTH; jestem certyfikowanym International Prosperity Coachem i trenerem rozwoju osobistego; ukończyłam World Class Speaker Academy z tytułem World Class Speaker z wyróżnieniem; wygłosiłam wiele wykładów w Polsce, Australii i USA, występowałam na jednym z najbardziej prestiżowych eventów dla kobiet w Polsce „Queens of Life”, na największych Targach Sportowych w Polsce „Go Active Show” oraz na innych ważnych wydarzeniach rozwojowych m. in. na Ogólnopolskich Targach Rozwoju oraz II Warminsko-Mazurskim Kongresie Przyszłości; jestem redaktor naczelną pisma poświęconego inspiracjom zdrowotnym pt.: „Zdrowie z wyboru” i autorką wielu artykułów oraz innych książek, takich jak: „ABC zdrowego stylu życia”, „Zdrowie bez ograniczeń”, „Kuchnia w trosce o twoje zdrowie” oraz z autorami amerykańskimi dr. Hansem Diehl’em i dr Aileen Ludington: „Zdrowie z wyboru”, „Sposób na nadwagę” i „Zdrowie Twój wybór”; prywatnie kocham życie poza miastem i dalekie podróże; jestem szczęśliwą żoną i matką.

Nasza strona korzysta z plików cookie, kontynuując korzystanie z niej zgadzasz się na ich używanie. Więcej informacji tutaj.